Jeg husker godt panikken som traff meg når det siste året på masteren satte i gang på UiT. Hva skulle jeg gjøre etter 18 år på skolebenken? Var det muligheter for meg i næringslivet? Hvor skulle jeg søke? Hvordan stillinger var rett å søke på som nyutdannet?
Jeg brettet opp ermene og søkte på stillinger. Fikk avslag, hørte ikke tilbake, var på intervju. Avslag. «Kom gjerne tilbake når du har mer erfaring» var en gjenganger. Det var først da jeg søkte utenfor Tromsø at det skulle klaffe med en prosjektstilling som reiselivsutvikler i en kommune i Finnmark.
Dette var i 2016 og mye har heldigvis forandret seg siden den gang. Det er nå arbeidstakers marked og næringslivet etterspør stadig kompetanse. Tromsøregionen har i år i regi av oss i Næringsforeningen satt i gang et traineeprogram på tvers av næringslivet: Fremstr. Det finnes også lignende initiativ i andre nordnorske regioner. Hvert år lyses det ut skreddersydde stillinger kun nyutdannede kan søke på. Dette er en mulighet unge burde gripe med begge hendene!
Fremstr – unge utfordrere
Fremstr er norrønt, og betyr fremst, og gå foran. Navnet forplikter, og traineeprogrammet har som ambisjon å bli en pådriver for rekruttering av unge med interesse for og kompetanse om bærekraft. Årets kull består av unge med utdanning innen økonomi, marked, samfunnsplanlegging, psykologi, energi, ledelse og realfag – med andre ord er det muligheter for ulike fagfelt i programmet.
I tillegg til en spennende jobb deltar traineene i Fremstr på en rekke samlinger i løpet av traineeåret. Programmet for samlingene vil ha fokus på bærekraftig business og personlig utvikling. Du vil bli godt kjent med de andre traineene og bedriftene de jobber hos og knytte mange nye kontakter.
På samlingene får vi besøk av drevne foredragsholdere og ledere, vi besøker spennende bedrifter, drar på studietur og blir bedre kjent med hverandre. Du vil lære om bærekraft, men også om andre viktige verktøy slik at du er enda bedre i stand til å utfordre næringslivet og skape forandring. Hvert år lyser vi ut nye stillinger i nye bedrifter. Vi håper at traineene kan være med på å utfordre bedriftene og samtidig ta med seg nyttig erfaring fra året som trainee.
Ung kompetanse er gull
Næringslivet og offentlig sektor trenger ung kompetanse. Vi trenger unge utfordrere som kan se på virksomheten med nye øyne og utfordre oss. Vi ser at traineer setter spor i bedriftene de jobber i og at de får ansvar og muligheten til å påvirke.
Trainee Salten kunne nylig fortelle om Eline som nettopp kapret jobben som konstituert direktør for Bodø Energi etter å ha startet der som trainee i 2019. Julia som er med i det første kullet med trainees i Fremstr startet i Ishavskraft denne høsten og har allerede presentert sitt arbeid for hele bedriften og påvirket hvordan de jobber. Look North kan vise til en verdiskapning på 65 millioner i Nordland som følge av traineene som har vært gjennom deres kull.
Dette er tre av hundrevis av historier om hvorfor ung kompetanse er gull verdt for virksomheter. Vi håper på flere gode eksempler vil komme frem gjennom Fremstr de neste årene. Kanskje vi ser en søknad fra deg? Jeg vet i hvert fall at jeg ville ha hoppet på muligheten i 2016!
Emilie Isaksen, prosjektleder Fremstr / Næringsforeningen i Tromsøregionen